Hoppa till sidans innehåll

Vad gör en funktionär på en dressyrtävling


Här hittar du kort information om olika funktionärssysslor vid en dressyrtävling. Har du ytterligare funderingar får du gärna kontakta tävlingskommittén eller ansvarig för respektive tävling.

Du får ingen ekonomisk ersättning för att du jobbar som funktionär på en tävling men föreningen står för fika och mat. Är du med och jobbar hela dagen får du fika samt lunch. Jobbar du förmiddags- eller eftermiddagspass får du fika under ditt pass. Det är viktigt att man fyller på med energi för att orka med. Därför brukar det finnas kaffe, saft, smörgåsar och fikabröd uppdukat till alla funktionärer i Café Krubban.

Före en tävling finns det mycket som ska fixas! Banan ska harvas, staket ska byggas,  anläggningen städas, boxar ska spånas och det ska lagas mat till caféterian. Det finns alltid möjlighet att hjälpa till även om du inte kan vara funktionär på den aktuella tävlingsdagen.

Gå direkt till:

  • Staketbyggnad
  • Parkeringsvakter
  • In- och utsläpp
  • Springare
  • Skrivare
  • Knappare
  • Prisansvarig
  • Sekretariat
  • Domartorn
  • Cafeterian

Staketbyggnad

Dagen innan eller på morgonen innan en dressyrtävling byggs staketet till tävlingsbanan upp. Det du som funktionär gör är att bära ut staketet och bygger banan enligt de mått som klassen angivit. Samtidigt ska domarpodierna ställas fram och utsmyckas så att det ser trevligt ut vid tävlingen.

Efter tävlingen ska allt staketmaterial plockas ner och läggas tillbaka på sin rätta plats. Likaså ska domarpodierna ställas undan i förråden igen.

Parkeringsvakter

Parkeringsvakterna är den första kontakten som tävlingens besökare och deltagare har med Sundsvalls Ridklubb. Därför har parkeringsvakten en jätteviktigt roll att ge besökaren ett trevlig bemötande!

Parkeringsvakten bör finnas på plats ca. två timmar före första start och visar var besökare och tävlande ska parkera sina bilar och transporter eller bussar. Därför är det viktigt att i god tid ta reda på vart personbilar, hästtransporter och bussar ska parkeras. Parkeringsvakterna ska också se till att det är bra avspärrat så att hästar, besökande och fordon inte blandas. Säkerheten är viktig därför finns en anläggningsskiss som visar hur tävlingsområdet ska spärras av.

 

Sedan bör parkeringsvakten se till att det finns skottkärra och grep vid transporterna så att dessa kan rengöras.

Efter tävlingen ska avspärrningarna flyttas tillbaka till förrådet. Alla skyltar ska plockas in och flaggorna tas ned.

In- och utsläpp till tävlingsbanan

Som funktionär vid in- och utsläppet släpper du in det ekipage som står på tur att starta från framridningen till banan. När ryttaren avslutat sin ritt så släpper du ut ekipaget och öppnar för nästa.

Springare     

Hämtar protokollen hos domaren och lämnar dem till sekretariatet. Ofta ansvarar springaren också för in- och utsläpp till banan.

Skrivare        

Ska finnas på plats i tid före tävlingen och hämta ut sina protokoll i sekretariatet. Skriver ner vad domaren uppger i poäng och bedömning för varje ekipage.

Knappare     

Ska också vara på plats i god tid för att lära sig hur man knappar in poängen som domaren anger för varje moment i datorn. På plats finns en teknikansvarig som visar dig hur det fungerar.

Prisansvarig

Prisansvarig delar ut pris under själva prisutdelningen. När man är prisansvarig tar man innan tävlingen reda på vilka priser som ska delas ut i varje klass. I propositionen anges om det är rosett och plakett till alla placerade men man måste kolla med tävlingsledaren om det är segertäcken och andra hederspriser som ska delas ut.

När det sedan börjar närma sig slutet av klassen och prisutdelning tar prisansvarig  med sig priser och delar ut dessa när klassen avslutas. Om det är segertäcke ska detta läggas på innan segraren går in på prisutdelningen. Det är bra att vara två vid prisutdelningen, en som håller i priserna och en som delar ut.

Sekretariatet                          

Sekretariatet ligger på bottenvåningen i stora ridhuset. De som arbetar där håller ordning på startlistor, protokoll och resultat, tar emot ändringar och strykningar. Det är där hämtar ryttarna också ut sina hederspriser

Som funktionär i sekretariatet har du också till uppgift att sätta upp start- och resultatlistor på anslagstavlan, kontrollräkna domarprotokoll. Sena strykningar och efteranmälningar ska så snabbt som möjligt meddelas till domare och speaker så att rätt ryttare är på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Eftersom det stundtals händer mycket i sekretariatet och det kan vara många ryttare på kö är det bra om du som funktionär är van vid tävlingar och kan dataprogrammet Equipe som vi arbetar med.  Det är också viktigt att du är trevlig och ger ryttarna ett trevligt bemötande även om de krånglar med strykningar, vill byta hästar, ändra startnummer och liknande.

 

Sekretariatet ska tillsammans med tävlingsledaren räkna ihop kassan efter en tävlingsdag och se till att pengar samt kvitton och en redovisning över inkomster och utgifter lämnas till TK-ansvarig.

Domartornet

I domartornet sitter flera personer med olika uppgifter och som funktionär kan du ha några olika arbetsuppgifter.

Domare

Det är domarens uppgift att se till att tävlingsreglementet (TR) följs på banan. Det är dressyrdomaren som dömer vilken poäng ekipaget ska få och sätter betyg.

Överdomare                            

Överdomaren är den som kontrollerar att TR följs på hela tävlingsområdet och att tävlingarna genomförs på ett bra och rättvist sätt. Den ska vara ett stöd och en hjälp för tävlingsledaren och arrangören. Överdomaren rör sig fritt runt på hela området och har koll på att ryttarna, deras medhjälpare och funktionärer uppträder på ett korrekt sätt.

Alla funktionärer på viktiga ställen som parkering, sekretariat samt domare ska ha telefonnumret till överdomaren.

Överdomaren har koll på att häst och ryttare har den utrustning som föreskrivs i Tävlingsreglementet, det kan till exempel handla om att kolla längden på sporrarna eller se till att ryttare inte har betslat med ett otillåtet bett.

Skulle det bli en tvist eller en protest så är det överdomaren som har sista ordet, det innebär att man som överdomare är mycket kunnig i Tävlingsreglementet.

Överdomaren fyller efter varje tävling i en rapport, där bland annat det som varit bra eller dåligt påtalas för arrangören. Rapporten lämnas till föreningen som sedan skickar den vidare till distriktet.

Tävlingsledare

Tävlingsledaren är spindeln i nätet vid en tävling. Det är tävlingsledaren som har den övergripande kollen och det yttersta ansvaret för tävlingen. Som tävlingsledare kan man få rycka in i alla möjliga olika uppgifter och se till att det finns funktionärer på alla positioner och att tävlingen flyter bra. Har tävlingsledaren gjort ett bra jobb innan tävlingen så ska denne kunna det lugnt på tävlingen och bara finnas till hands.

Traktorförare                        

Det kan bli ganska mycket spår och gropar ute på banan efter en klass och då behöver banan jämnas till innan nästa klass startar.

För att sladda banan brukar klubben låna en fyrhjulning och koppla på en liten harv. Det finns också en traktor med harv och är det riktigt varmt och soligt på sommaren kan det också handla om att vattna banan så att det inte dammar så mycket.

Cafeterian    

I cafeterian finns det hembakat fikabröd, mackor med olika pålägg, korv och bröd, luncher, drycker, frukt och godis.

De som jobbar i cafeterian har ett viktigt jobb med att förse både funktionärer, ryttare och publik med fika, mat, dryck och godis.

EFTER TÄVLING

Efter att ha jobbat som funktionär under tävlingen en hel dag är det skönt att få packa ihop och åka hem. Men det finns fortfarande en hel del sysslor som måste fixas innan tävlingen kan ses som avslutad. Banan och domarpodier ska byggas bort, läktare och toaletter ska städas, Café Krubban ska städas. Avspärrningar och anvisningsskyltar ska plockas ned och ställas tillbaka. Sekretariatet ska sammanställa tävlingens ekonomiska del och plocka ned portabla resultattavlor med mera. Arbetet med tävlingen är alltså inte klart bara för att sista ryttaren avslutat sin rit men hjälper vi alla till så går även städningen snabbt och smidigt!

Uppdaterad: 11 MAR 2016 11:47 Skribent: Christine Grafström

 

 

Barnridning

Våra samarbetsparters:

 Evonella

 Grafströms Hästsportbutik

 

 

 

Postadress:
Sundsvalls RK - Ridsport
Kungsnäs 122
85591 Sundsvall

Kontakt:
Tel: 060563989
E-post: This is a mailto link

Se all info